Ekonomisk trendig

Något jag intresserat mig för på senaste tid är just ämnet ekonomi. Jag har fått en helt ny syn på både shopping och min ekonomi vilket jag är otroligt glad för. Vi alla lever i en värld där vi tvingas ha kontakt med pengar och för många är ekonomi och pengar förknippat med något negativt, tyvärr. Jag kommer dela med mig av mina bästa tips under kategorin "Ekonomisk trendig".


Se över din ekonomi och lägg upp en budget


Mitt första tips till er är som rubriken lyder se över din ekonomi och lägg upp en budget. Att se över sina inkomster och speciellt utgifter är det många som skulle behöva göra. Jag började bara för någon månad sedan att kolla upp mina utgifter, eftersom jag som många andra i min ålder inte hade någon aning om vart mina pengar tagit vägen. Jag har alltid haft hyfsat bra koll på vad jag lägger mina pengar på men inte hur mycket pengar jag lagt på vad. Tips nr 1 Gå igenom dina utgifter från de senaste månaderna med hjälp av t.ex. ett kontoutdrag från ditt bankkonto. Tips nr 2 Om du inte har någon möjlighet till att kolla upp vart du gjort av dina pengar, ta då tag i detta problemet först! Anteckna dina utgifter oavsett om det är en tröja för 500kr eller godis för 20kr som du köpt. Det kommer hjälpa dig oerhört mycket om du vill ha koll på din ekonomi. Anteckna alla dina utgifter på ett och samma ställe förslagsvis i en liten bok, anteckningsblock eller en app på telefonen.


När du sedan har koll på dina utgifter så är nästa steg att tänka över dina utgifter. 1. Finns det några utgifter jag kan trappa ner på eller klara mig helt utan? 2. Vad är det för utgifter? Att tänka över sin ekonomi är A och O för att kunna överleva med sin ekonomi. Är verkligen den där lunchen på stan så viktig när du får gratis mat i skolan? Kan du skippa den där espresson på väg till bussen? När du sedan sett över dina utgifter är det dags att bygga upp en budget. Vad har jag för inkomster? Har jag några utgifter som är återkommande varje månad (fasta utgifter)? Ska jag ha något sparande? Hur mycket pengar ska jag lägga på fika/mat/kläder/nöjen? Lägg upp en budget som du tror är rimlig, det är ingen ide att lägga upp en budget när du redan från början har en negativ inställning till den. Kolla sedan över i slutet av månaden, hur väl stämde budgeten överens med verkligheten? Finns det något jag bör ändra i min budget? Testa dig fram för till slut har du en budget som stämmer överens med ditt verkliga liv. Med en bra budget kommer du även ha bra koll på din ekonomi.

Amanda Engberg

Sv: Ja jag med! Nej inget speciellt. Du själv? :)

Svar: Jag ska bara ta det lugnt :)
mathildaagnes

NICOLE

Bra inlägg :D

Svar: Tack!! :D
mathildaagnes

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like